8 veci na ktoré myslite pri používaní zemných vrutov

Zemné vruty slúžia ako vynikajúca náhrada betónu pri stavbe plotu, terasy, altánku, záhradného domčeku alebo sklenníka. Zamontujete ich do zeme a vydržia tam desiatky rokov. Vaša stavba je bezpečna ukotvená o zemné vruty už za jeden deň. 

Vďaka suchému procesu je možné pokračovať s ďalšími stavebnými prácami hneď po zakrúteni zemných vrutov. Nepotrebujete kopať, miešať betón ani fúrikovať po stavenisku. Zemné vruty iba jednoducho donesiete na miesto stavby, štangou alebo roxorom vytvoríte 20cm +- hlboku dieru, vložite zemný vrut a montážnym kľúčom ho zakrútite do hĺbky podľa svojej potreby.  

Častokrát ale na vás číhajú nečakané nástrahy na ktoré si tredať dať pozor, preto sme si pre  Vás pripravili niekoľko užitočných rád pri inštalácií zemných vrutov.

1  Odmerajte pozemok predtým, než si kúpite zemné vruty. 

Niekedy sa stáva, že terén nie je rovný aj keď to tak vyzerá. Preto je potrebné pred montážou pomocou šnúrky a vodováhy zistiť či je váš pozemok naozaj rovný. V prípade, že zistite nerovnosť na vašom pozemku využite dlhšie vruty  Isometall, ktoré zamontujete do potrebnej hĺbky a vyrovnáte vašu stavbu.  Druhá alternatíva je zakúpiť si nadstavce na výškove zarovnanie stavby, ktoré osadíte do zemného vrutu zboku zaistite skrutkami M8 alebo M12.  Nadstavce majú 25 až 60 cm, čiže aj v prípade nerovnosti vašho terénu si viete vašu stavbu pomocou dlhšieho vrutu s nadstavcom dostať do požadovanej roviny. 

2 Dajte pozor na ukončenie zemného vrutu. 

Ak potrebujete z drevených rámov vytvoriť nosný rám, vyberte si radšej ukončenie s platničkou P než ukončenie typu U. Drobné nepresnosti v montáži sú prirodzené a nie je vždy možné s presnosťou na centimeter zavŕtať zemný vrut. Pamätajte, že hrnaté U profily sa neprispôsobia ohybu hranola a ani hranol nenatiahnete tak aby do nepresne zakrútených hlavic vošiel. 

3 Pozor na kamene a korene

Nie vždy môže byť montáž jednoduchá ako v instruktážnom videu. Hlavne v prípade ak sú v zemi rôzne prekážky ako kamene, korene alebo návažka skal. V tomto prípade je montáž zemného vrutu pomerne naročna. Čo robiť ak natráfim na kameň alebo koreň?  V takom pripade je potrebné zemný vrut opät demontovať. zobrať štangu a pokúsiť sa rozbiť kameň alebo pretrhnúť koreň. V ťažšich prípadoch použite SDS vrták priemeru 30mm, ktorý vám pomôže predvrtať a “vyčistiť” cestu pre vrut. Z našich skúsenosti sa v 95% pripadoch zemný vrut zamontuje bez vážnejších problémov.  

4 montáž plná nástrah

16mm roxor častokrát nemusi postačovať ako náhrada montažného kľúču. Hlavne pri konci montáže zemného vrutu v tvrdej pôde je potrebné vynaložiť viac sily než je tento roxor schopný zniesť. Preto odporúčame využiť naš montážny kľúč a jeho bezplatne zapožičanie. Montáž zemného vrutu vďaka vhodným nástrojom je oveľa komfortnejšia. Nemusíte sa ohýbať, montážny kľúč je možné nadstaviť aj do výšky pása. 

5 Zmena hĺbky

Zakrútili ste zemný vrut hlbšie než ste potrebovali. v prípade, že urobíte 2-3 otočky spät zemný vrut už nie je taký stabilný ako predtým. Ako tento problém odstrániť? Jednoducho demontujte celý zemný vrut. Do diery nasypte štrk a hlinu. Udupte to a vykonajte montáž do požadovanej hĺbky znova. Hlina sa zhmotní do strany a vytvorí stabilný základ. 

6 voda ako pomocník

V prípade ake je sucho a pôda je veľmi tvrdá nalejte do zemného vrutu pri montáži vodu. Okolita pôda zmäkne a montáž tak bude o niečo jednoduhšia. Následne pôda ztvrdne, čiže stabilitu stavby to nenaruší. 

7 vruty chcete zamontovať pri stene?

Radi by ste využili zemné vruty ale body ukotvenia sa nachadzajú v blízkosti steny? S klasickým montážny kľúčom by to mohlo byť problematické. Pre takéto prípady, keď potrebujete zemné vruty zakrútiť v blízkosti steny využite nášu jednoramennu montážnu pomôcku. Montážny kľúč osadite do vrutu. Zaistite bolcom. Zhora zasuniete jednoramennu pomôcku. Vykonáte pohyb 180° stupňov násedne jednoramennú pomôcku vyberiete otočíte o 180° spať a znova zaistíte a vykonáte rotačny pohyb. Takýmto spôsobom dokážete zamontovať aj zemné vruty, ktoré sú veľmi blízko steny. Minimálnu vzidialenosť odporúčame na 15cm. 

8 Dajte pozor na inžinierske siete

Pred inštaláciou zemných vrutov dôkladne skontrolujte či sa pod miestom zavŕtania nenachádzajú inžinierské siete, ktoré by ste mohli poškodiť. Zodpovednosť za vzniknutu škodu nesiete výhradne Vy.